دستگاه های خط تولید لبنیات از جمله تجهیزاتی هستند که برای تهیه و تولید لبنیات مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاهها به منظور هرچه بیشتر بهداشتی بودن فرآیند تولید و حضور حداقلی نیروی انسانی در مراحل کار مورد استفاده قرار میگیرند. چرا که محصولات لبنی از جمله مواد غذایی پرمصرف در جامعه به شمار میروند و تاثیر مستقیم بر سلامت جامعه دارند. از طرفی تنوع محصولات نیز در این حوزه بسیار وسیع و گسترده میباشد. در این مقاله از لیماک، به بررسی انواع دستگاه های لبنیاتی و کاربرد آن ها می پردازیم.
انواع دستگاه های لبنیاتی و کاربرد آن ها
خط تولیدات لبنیات که به صورت کاملا اتوماتیک طراحی و راه اندازی شده باشند از مزیت های فراوانی برخوردار هستند که در ادامه به بیان این مزایا نیز میپردازیم. یکی از این مزیتها سهولت و البته بهداشت و سلامت بیشتر فرآوردهها میباشد.
تجهیزات مورد استفاده در خط تولید لبنیات شامل:
- پرکن اتوماتیک
- پمپ سانتریفیوژ
- خامهگیر یا سپراتور
- دستگاه استریلیزاسیون
- یونیتهای کامل جهت دریافت نمودن شیر
- پاستوریزاتور و بخشهای تصفیه
- دستگاههای فرآوری و به عمل آوردن
- ماشین آلات مربوط به بستهبندی
میباشد.
خط تولید محصولات لبنی علاوه بر تعدد محصولات و تعداد زیاد ماشین آلات و دستگاهها از جمله خطوط تولید بسیار سودآور نیز میباشد. در ادامه به معرفی و بررسی این دستگاه ها خواهیم پرداخت.
دستگاه پاستوریزاتور:
پاستوریزاتور، دستگاهی است که از حرارت در دماهای بالا برای از بین بردن میکروبها در شیر و سایر مواد غذایی استفاده میکند. این فرآیند به سلامتی و بهرهوری محصولات غذایی کمک میکند، بدون تأثیر منفی بر کیفیت آنها. پاستوریزاسیون به عنوان یک روش ایمنی در جلوگیری از انتقال بیماریها از طریق مصرف مواد غذایی اهمیت دارد و به کاهش شیوع بیماریهای ناشی از مواد غذایی کمک میکند.
در صورت تمایل از محصولات شرکت لیماک، دستگاه پاستوریزاتور و دستگاه پاستوریزاتور لوله ای (shell and tube) دیدن فرمایید.
تفاوت های پاستیوریزاسیون و استریلیزاسیون:
حتما شما هم واژه های استریلیزه و پاستوریزه را شنیده اید و آنها را روی محصولات دیده اید.
پاستوریزاسیون یا پاستوریزه کردن به فرایندی می گویند که در آن باکتری ها، ویروس ها و دیگر عوامل بیماری زا بر اثر حرارت و گرما در بازه مشخصی از بین می روند. پاستوریزه کردن بیشتر برای مواد غذایی و محیط های کشت و داروها انجام می شود و از این طریق عواملی که باعث بیماری هستند از غذا یا محصول مورد نظر حذف می شوند.
استریلیزاسیون یا استریل کردن به معنای از بین بردن تمام میکروارگانیسم( موجودات زنده بسیار کوچک) و تخم هایشان گفته می شود. در واقع محصول یا کالای مورد نظر از تمام موجودات زنده میکروسکوپی( مفید و غیرمفید) از بین می روند و دیگر هیچ چیز زنده ای در ماده شما باقی نمی ماند. در این مواقع است که می گوییم محصول یا کالا کاملا ضدعفونی یا استریل شده است.
سیلوتانک:
سیلوتانک نوعی مخزن استوانه ای شکل است که برای نگهداری مواد مختلف در حجم بالا استفاده میشود. این مخازن معمولاً از جنس استیل ضد زنگ ساخته میشوند و دارای عایق حرارتی هستند تا دمای مواد داخل مخزن را ثابت نگه دارند. کاربرد این تانک برای ذخیره سازی شیر خام، شیر پاستوریزه، شیر استاندارد شده آب پنیر و سایر مایعات بکاربرده می شود.
در صورت تمایل از محصولات شرکت لیماک، مخازن نگهداری دیدن فرمایید.
خامهگیر یا سپراتور:
این دستگاه به افراد امکان می دهد با کمک فیلتراسیون های مختلف مانند مایع، جامد یا مایع، مایع را جداسازی و تفکیک کنند. این دستگاه کمک میکند تا شیر بدون چربی که به آن شیر اسکیم نیز گفته می شود، به دست آید. باقیمانده چربی های به دست آمده همان سرشیر و خامه ای است که در فروشگاه های لبنیاتی برای فروش عرضه میشود.
ماشین آلات مربوط به بستهبندی:
دستگاه ها و ماشین آلاتی که برای بسته بندی کردن لبنیات قرار می گیرند در یک دسته مشخص حای ندارند و به صورت ترکیبی از ماشین آلات می باشند. دستگاه های وکیوم بسته بندی، دستگاه سیل وکیوم، پیلوپک، دستگاه های پرکن از جمله مهمترین ماشبن آلاتی می باشند که در زمینه بسته بندی لبنیات بالاترین میزان استفاده را دارند.
پمپ سانتریفیوژ:
پمپ سانتریفیوژ دستگاهی است که انرژی مکانیکی را از یک الکترو موتور و یا هر مولد انرژی دیگری دریافت می کند و آن را به مایعات انتقال می دهد. این انرژی مکانیکی باعث افزایش انرژی سیال خروجی از دستگاه می شود. پمپ ها به جهت انتقال سیال و یا انتقال از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده می شوند.
دستگاه CIP:
CIP مخفف عبارت Cleaning In Place به معنای شستشوی درجا است. این دستگاه یک واحد CIP اتوماتیک است که برای شستشوی تجهیزات و مخازن صنایع مختلف، به ویژه صنایع غذایی (لبنیات، نوشابه، آبمیوه) و داروسازی طراحی شده است و با توجه به تجهیزات و اندازه تانک ها پکیج های CIP برای شستشوی موثر لوله ها ، تانک ها و ماشین آلات فرآیند به کاربرده می شود.
در صورت تمایل از محصولات شرکت لیماک، دستگاه CIP اتومات دیدن فرمایید.
دستگاه فیلتر شمعی یا کندل فیلتر (Candle Filter):
فیلتر شمعی یا کندل فیلتر (Candle Filter) یکی از تجهیزات مهم و پرکاربرد در صنایع مختلف برای جداسازی ذرات جامد از مایعات و گازها است. این فیلترها به دلیل ساختار خاص و کارایی بالا، در صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی، نفت و گاز و بسیاری از صنایع دیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
در صورت تمایل از محصولات شرکت لیماک، دستگاه فیلتر شمعی یا کندل فیلتر (Candle Filter) دیدن فرمایید.
کلام آخر
لبنیات یکی از مهم ترین صنعت های کشور است. برای وارد شدن به این صنعت باید تجربه و دستگاه های لازم را داشته باشید. در این مقاله به برخی از دستگاه های مورد نیاز اشاره کردیم. برای خرید دستگاه های مورد نیاز خود میتوانید به بخش فروشگاه سایت لیماک صنعت استیل سبلان مراجعه کنید.